Gå til hovedindhold

Samskabelse: Skive Kommune involverer borgerne i ny naturpark

Kunden
Skive Kommune

Udfordringen
Skive Kommune ønsker at profilere de enestående naturområder ved Flyndersø og Sønder Lem Vig. Formålet er at få flere turister og lokale ud i områderne. Herudover er hensigten at opsamle viden om naturområderne og skabe et lokalt forankret ejerskab til den nye Naturpark Flyndersø-Sønder Lem Vig. 

Processen
Har du en god historie om naturområderne ved Flyndersø eller Sønder Lem Vig? Sådan lød opfordringen til indbyggerne i Skive Kommune og til alle andre, som på et tidspunkt har haft tilknytning til kommunen. Idéen var at indsamle så mange historier om de enestående naturområder som muligt og få dem skrevet ned og bevaret for eftertiden. 

Og historier var der masser af! To reportere fra Tankegang kørte i 2 dage kommunen tynd og snakkede med et hav af mennesker. Herefter holdt kommunen åbent hus i 2 dage i en spejderhytte ved bredden af Flyndersø – og også her myldrede skibonitterne ind med spændende historier. 

Efterfølgende er historierne samlet på en hjemmeside, hvor kommunen nu har et kæmpemateriale lige til at plukke af, når de har brug for at profilere naturområderne i kommunen. Herudover har også lokale foreninger og andre interesserede adgang til materialet.

Historierne bliver suppleret af en ny oplevelses-app, som er udviklet af Tankegang og Snapp sammen med Skive Kommune. Målgruppen er ældre skoleelever. Det har en gruppe naturinteresserede borgere talt sig frem til på to workshops om naturparken. Og de unge skal ikke sidde indendørs med næsen i mobilen, for der er appen uden indhold. Man skal ud i området for at få alle oplevelserne. Der får den til gengæld på alle tangenter. 

I bedste Pokemon-stil dukker små poster med information op over alt i naturparken. Og så er der højdepunkterne med augmented reality. Når man har appen tændt og holder telefonen frem på bestemte steder, dukker en film eller animation op på stedet. Børnene kan vinge posterne af og deltage i en lille konkurrence, når de har været det hele igennem. Og så kan de sende en ulve- eller odderselfie til vennerne.

Løsningen
Med projektet fik Skive Kommune involveret rigtig mange mennesker i arbejdet med den nye Naturpark Flyndersø-Sønder Lem Vig. Det store antal fortællinger gav ny viden og et enestående overblik over områdernes historie, deres særegne naturkvaliteter og de mange mennesker, der gennem tiden har boet og arbejdet i områderne. Hertil kommer, at Skive Kommune fremover har et fikst og færdigt materiale lige til at copy/paste, når en ny vandrefolder eller turistbrochure skal på gaden. 

About