Hvad kan man få for 6,3 øre?

En dansk gennemsnitsfamilie betaler 6,266 øre for 1 liter vand. Prisen er alt inklusive: Rent vand bragt til hanen nårsomhelst, rensning af vandet, drift af kloakker og betaling af skatter og afgifter til staten.

Det fremgår af rapporten Vand i Tal 2014, som DANVA netop har offentliggjort. Prisen er steget 3,4 pct. i forhold til året før, og det skyldes vandselskabernes massive investeringer i at udbygge kloaknettet og sikre danskerne imod fremtidige oversvømmelser. Selskabernes driftsudgifter er faldet med 11 pct. over de seneste tre år.

Vand i Tal 2014 indeholder også en brugerundersøgelse blandt 7700 vand- og spildevandskunder over hele landet. De fleste mener, at vandet er meget dyrt - selv om de ikke ved, hvad det koster.

- Vi har en succesfuld prispolitik, der understreger, at vand er værdifuldt, samtidig med at vier er med til at betale for forsyningen af det i fællesskab. Den model skal vi holde fast i, siger DANVAs formand Lars Therkildsen.

Han fortæller, at de danske vandpriser ligger på linje med de lande, vi normalt sammenligner os med. Til gengæld investerer de danske selskaber langt mere end udenlandske vandforsyninger.

Rapporten afslører også, at hver dansker bruger 107 liter vand i døgnet. Til vask, madlavning og bad. Det koster 6,70 kr. - eller lidt mindre end en halv liter kildevand af ukendt kvalitet. På 10 år er forbruget faldet med 15 pct.

Se hele rapporten her

 

Her er vi også
Claus G
12. Oct 2017
Næstved kommune
Claus G
10. Oct 2017
Rudersdal kommune
Claus G
10. Oct 2017
Halsnæs forsyning